El perelloner (Pyrus spinosa [= P. amygadilformis]) és un arbre fruiter petit, espontani a les bardisses i als marges de camps.
Les fulles són caduques amb el limbe el·líptic d’uns 5 cm de longitud per 2 cm d’amplada, de punta aguda i amb el marge finament dentat, i amb el pecíol llarg. Acabades de sortir, les fulles són tomentoses i blanes, però a mesura que avança la temporada perden el toment i s’endureixen esdevenint glabres i rígides. Floreix a l’abril. Les flors s’agrupen en ramells, portades per peduncles curts. Aquestes flors tenen la morfologia característica de les flors dels arbres fruiters de la família rosàcies -pomera, perera, cirerer, ametller…- amb un lleuger matís verd als pètals blancs. El fruit, el perelló, madura a l’octubre. El perelló és una pometa d’uns 2 cm de diàmetre, de pell de color groc ataronjat, comestible però de gust àcid que deixa aspror a la boca. Les branques del perelloner són espinoses, com escau a un arbre de les bardisses i els marges.
El perelloner es distribueix per la riba nord de la mediterrània, arribant fins a Catalunya. No s’endinsa més enllà a la península ibèrica. L’hem observat a les localitats de Moià, Castellterçol i Castellcir, a la comarca del Moianès, però no a la comarca de Bages segons els límits després de l’establiment de la comarca del Moianès el 2015.
Cal no confondre el perelloner (Pyrus spinosa) amb l’aranyoner (Prunus spinosa) a causa de la proximitat dels respectius noms científics. Ambdós són plantes llenyoses espinoses, viuen a les bardisses i comparteixen la pertinença a la família rosàcies; però mentre que el fruit del perelloner és el perelló -una poma petita de color groc ataronjat amb les restes del calze a la part oposada al peduncle-, el fruit de l’aranyoner és l’aranyó -una pruneta petita de color violeta.
[fotos Jordi Badia (1ª i 2ª) i Marta Queralt López Salvans (3ª)]