Peribatodes rhomboidaria és una arna de la família Geometridae, una de les espècies més fàcils de veure perquè, a més de ser freqüent, és atreta per la llum i visita les cases.
Peribatodes rhomboidaria mesura uns 35 mm d’envergadura alar. Les ales posteriors són relativament petites i arrodonides. En repòs amb les ales esteses -com a la imatge- una línia imaginària perpendicular al cos passa tangencialment per l’angle anal de les ales posteriors i per la punta de l’abdomen. Las costes de les ales anteriors també solen formar una línia perpendicular al cos o bé un angle molt obert proper als 180º. Entre l’ala anterior i la posterior hi ha un entrant profund degut a la diferència de mides entre elles. El seu color és grisenc amb nombrosos punts i línies en ziga-zaga de color castany fosc formant dibuixos concèntrics. És especialment característica la sèrie de mitges llunes al marge de les ales, poc més endins del serrell, del mateix castany fosc que les línies. Hi ha variabilitat en la intensitat de la pigmentació, amb alguns individus molt foscos. Els mascles, com l’exemplar de la imatge, tenen antenes pectinades; les femelles, en canvi, tenen antenes filiformes. Les potes són de to fosc interromput per trams clars curts. Els ulls són negres.
L’eruga és marró o gris. Fàcilment es confon amb un branquilló, si s’està quieta. Avança amb el característic moviment dels Geometridae d’apamar el terreny. S’alimenta de fulles d’arbres i de lianes, entre ells de vidalba (Clematis vidalba), d’heura (Hedera helix), de pomera (Malus sylvestris) i de fruiters del gènere Prunus.
[foto Jordi Badia, identificació Jordi Dantart]