Phyllosticta sp. a l’auró negre

Phyllosticta sp.

Phyllosticta sp. és un extensíssim gènere de fongs fitopatògens que sovint causen taques circulars de necrosi a les fulles. Phyllosticta sp. es classifica a la família Botryosphaeriaceae, de l’ordre Botryosphaerials i la divisió Ascomicets, però en publicacions antigues es troba a l’ordre Esferopsidals dels Deuteromicets, el grup sense valor taxonòmic que s’havia anomenat també dels fongs imperfectes perquè d’ells es desconeix o no existeix la forma sexual al seu cicle vital. La forma vital del fong amb reproducció només asexual s’anomena anamorf, en contraposició a la forma sexual anomenada teleomorf. Cal tenir en compte que la diferenciació d’espècies quan no hi ha reproducció sexual és imprecisa.

Algunes poblacions d’auró negre (Acer monspessulanum) al Bages estan afectades per Phyllosticta sp., amb el resultat de l’aparició a les fulles de taques circulars de necrosi, de 5-10 mm de diàmetre i color marró clar a l’interior amb el volt més fosc. L’expansió circular de les taques denota el creixement del fong a partir d’un punt. Diverses taques poden solapar-se en una fulla i desdibuixar la forma circular original. La distribució contagiosa d’aquesta patologia als aurons també denota un origen infecciós.

La bibliografia cita Phyllosticta acerina com a patogen dels arbres del gènere Acer. És probable que el causant de les necrosis observades en aurons negres al Bages sigui efectivament P.acerina, però la seva identificació a nivell d’espècie requereix l’estudi genètic per part d’especialistes.

[fotos Jordi Badia]