Physcia leptalea

Physcia leptalea

Physcia leptalea (= P.semipinnata) és un liquen foliaci de color gris clar que creix damunt de branques primes d’arbres i arbustos. Tant per l’aspecte dels lòbuls com per l’hàbitat, Physcia leptalea s’assembla molt a P. adscendens, l’espècie més comuna; a més dels lòbuls foliacis de la mateixa mida i forma i del mateix color, ambdues espècies tenen fibril·les d’uns 3 mm de llarg amb la punta negra que neixen dels lòbuls. Però mentre que P.adscendens forma petits soredis a la vora dels lòbuls que requereixen l’observació amb lupa, P.leptalea forma, al centre del tal·lus, apotecis lecanorins per la reproducció sexual del fong, de fins a 2 mm de diàmetre, amb el centre negre brillant i el marge molt fi del mateix gris clar dels lòbuls. P.leptalea no té mai soredis per la reproducció vegetativa a la vora dels lòbuls.

Physcia leptalea sol compartir les branques amb d’altres espècies de líquens, sobretot P.adscendens i Teloschistes chrysosphtalamus -que a les imatges destaca pel seu color taronja.

Physcia leptalea viu sobre les escorces dels arbres i arbustos de les omedes i bardisses, en fondalades frescals i humides.

[fotos Jordi Badia]