Pixaconill, pixadina cònica

Hygrocybe conica

El pixaconill o pixadina cònica (Hygrocybe conica) és un bolet que sembla fruit d’un rampell de creació artística. Té un barret cònic que manté la punta central fins i tot quan és ben obert, com un barret xinès de 3-6 cm de diàmetre; per fora és d’un taronja llampant, a vegades més vermell o més groc, viscós i brillant en temps humit, i per sota té làmines lliures, separades i bifurcades prop del marge, blanques amb un matís blau. El peu és esvelt, de 3-9 cm de llarg, estriat com un cordill i a vegades una mica cargolat, de color taronja intens a dalt però a la part de baix passa cap al groc i finalment al blanc blavís.

El pixaconill pertany a la família de les higroforàcies, com la llenega (Hygrophorus latitabundus); no és estrany doncs que sigui també un bolet llefiscós.

Els nom de pixadina o de pixaconill s’apliquen indiscriminadament a totes les espècies d’Hygrocybe de color vermell, taronja o groc; vegeu Hygrocybe persistens.

El pixaconill viu a les vores i clarianes del bosc, entre els arbustos o entre herbes dels herbassars. No és comestible.

[fotos Montserrat Porta i Jordi Badia (1ª i 2ª) i Jordi Badia (3ª i 4ª)]