Poa compressa

Poa compressa

Poa compressa es una gramínia de port gràcil, perenne, que a vegades ocupa extensions a les vores de camins mercès als seus rizomes dels quals s’enlairen les tiges aèries.

Poa compressa assoleix mig metre d’alçada. Les tiges, del voltant d’1 mm de diàmetre, són comprimides en comptes de cilíndriques, sobretot a la part més alta, d’on prové l’adjectiu específic compressa. El fet es comprova a l’intentar fer lliscar la tija entre els dits perquè no gira. Les fulles tenen una amplada d’1-4 mm. El limbe de les fulles superiors és clarament més curt que la beina corresponent que embolcalla la tija. La lígula d’aquestes fulles és molt poqueta cosa, difícil d’apreciar. La panícula arriba a uns 10 cm d’alçada com a màxim i és sempre més alta que ampla. Els seus branquillons són sinuosos. Els pisos inferiors de la panícula solen portar 2-3 branquillons, mentre que els de la meitat superior només 1. Les espícules mesuren uns 5 mm, tenen glumes de mida similar i contenen 3-8 flors. No hi ha arestes. Poa compresa floreix a la primavera i a començaments d’estiu. A l’assecar-se, la panícula tendeix a tancar-se, mentre que les seves espiguetes tendeixen a obrir-se.

Les citacions de Poa compressa a les comarques de Bages i Moianès es concentren a l’est, al Moianès i a l’àrea del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i L’Obac.

[fotos Jordi Badia]