Polístic

Polystichum aculeatum

Polystichum aculeatum és una falguera de bona mida, amb les frondes incompletament bipinnatisectes; és a dir, dues vegades parcialment dividides, amb les pínnules de l’àpex del segment foliar de primer ordre encara concrescents entre elles. Aquesta concrescència és més acusada a les frondes joves. Les pínnules de contorn falciforme, orientades vers l’àpex de la pinna i marge denticulat, porten al revers sorus petits i circulars, disposats a banda i banda dels nervis principals. El raquis és esquamós.

Polystichum aculeatum es diferencia morfològicament del seu congènere P.setiferum dels alzinars humits i torrents sobretot per la parcial concrescència de pínnules a l’àpex i també perquè aquestes pínnules s’atenuen a la base, sense mostrar un peciòlul definit.

Polystichum aculeatum és una espècie dels ambients humits i ombrívols de muntanya mitjana i de l’estatge subalpí, pròpia de fagedes i torrenteres, que al Bages retrobem en comptades localitats d’interès biogeogràfic a Montserrat, a les teixedes de les canals del vessant septentrional com les canals de la font de la Llum i de Santa Cecília on són preses aquestes fotos, i a la subcomara nord-oriental del Moianès.

[fotos Jordi Badia]