Pontania kriechbaumeri

Himenòpters - Tenthredinidae

Pontania kriechbaumeri (= P.herbacea) és un petit himenòpter de la família Tenthredinidae que provoca el cecidi que mostra la imatge al revers de les fulles de la sarga (Salix elaeagnos). El cecidi és globós d’1 cm, unilocular i amb la superfície ben coberta pels mateixos pèls blanquinosos, curts i densos que el revers de la fulla, tot i que a través d’ells trasllueix el matís vermell del cecidi.

L’exemplar de sarga afectat sol estar-ho per molts cecidis, mentre que un tros enllà altres exemplars poden estar-ne completament lliures. La imatge ha estat obtinguda a la vora de la riera de Mura, al tram del Ventaiol (El Pont de Vilomara i Rocafort).

El gènere Pontania comprèn diverses espècies inductores de gales vermelles uniloculars en arbres del gènere Salix. Les femelles disposen a la punta de l’abdomen d’un ovipositor amb dents de serra per foradar les fulles de salzes i dipositar-hi un ou a l’interior.

Pontania kriechbaumeri està poc citat a la bibliografia; no és clar si el fet es deu al simple desconeixement, a la raresa o a una colonització recent.

[foto Jordi Badia]