La pòntia comuna (Pontia daplidice) és una papallona diürna o ropalòcer de la família Pièrids, coneguda també com papallona de la mostassa. En el seu posat característic de repòs, a la imatge 1ª damunt d’una umbel·la de panical, a la 2ª en una inflorescència d’all colombí i a la 3ª de crespinell, mostra el revers de les ales on es combinen els colors verd groguenc i blanc, amb una taca negra a l’ala anterior. A l’anvers, en posició oberta de vol, les ales no tenen to verdós sinó que dibuixen un escaquer amb més blanc que negre (imatge 4ª).
La pòntia comuna s’assembla força a la marbrada comuna (Euchloe crameri), però aquesta darrera té el mosaic del revers de les ales més contrastat.
La pòntia comuna es troba de març a novembre completant cada any 3 generacions, tot i que és més freqüent a finals d’estiu quan es dispersen exemplars nouvinguts del sud. Els adults volen en espais oberts.
Les erugues s’alimenten d’herbes de dues famílies properes, les crucíferes -d’aquí el nom de papallona de la mostassa- i les resedàcies.
[fotos Florenci Vallès (1ª), i Jordi Badia (2ª i 4ª) i Pere Moraleja (3ª)]