Porradell

Allium scorodoprasum ssp.rotundum

Allium scorodoprasum ssp.rotundum (= A.rotundum) és un porradell, un all silvestre, que es caracteritza per les flors purpúries i les fulles en forma de cinta plana, d’entre mig i un cm d’amplada, que embolcallen la tija fins prop de la meitat. Com tots els alls, té un bulb; es tracta doncs d’un geòfit. La inflorescència és esfèrica, amb una bràctea a la base que cau aviat, densa i amb flors amb pedicels de longitud variable entre 0,5 i 2 cm, més curts els de les flors de baix, més llargs els de les de dalt, de manera que l’extrem del peduncle se situa per sota del centre de l’esfera de flors. A vegades -no és el cas de las imatges- algunes flors poden ser substituïdes per bulbils sèssils, sense pedicel. Les flors són acampanades, tancades, amb estams curts que no sobresurten del periant.

La inflorescència més gran amb una bràctea caduca, els estams inserts i les fulles planes diferencien el porradell (A.scorodoprasum) de l’all vermell (A.sphaerocephalon), una altra espècie d’all amb flors del mateix color purpuri, però amb els estams exserts i les fulles fistuloses.

Allium scorodoprasum floreix a l’estiu. Viu als conreus de secà i a les vores de camins.

Allium scorodoprasum no és citat a la Flora del Bages de Pius Font i Quer publicada el 1914 (Ensayo Fitotopográfico de Bages), i la Flora dels Països Catalans d’Oriol de Bolòs i Josep Vigo el considera molt rar al territori auso-segàrric. En canvi, sense buscar-lo especialment, és un all que hem trobat a diversos llocs de la comarca de Bages, per tant no deu ser tan rar. Queda el dubte de si havia passat desapercebut, confós amb d’altres espècies semblants d’all, o si és una espècie d’expansió recent a la comarca de Bages.

[fotos Jordi Badia (1ª) i Efrem Batriu (2ª)]