Pota de colom, bolenc roig

Alkanna tinctoria

La pota de colom o boleng roig (Alkanna tinctoria) és una mata de la família boraginàcies i de florida primaveral exultant que combina el color blau intens amb formes delicades de geometria precisa. Del coll engruixit de l’arrel neixen tiges que avancen radialment, de bon començament sense enlairar-se massa. Les fulles properes a la base tenen un limbe lanceolat de 2-4 cm de llarg i un pecíol molt curt, però les caulinars de les tiges florals són amplexicaules. Aquestes fulles són gruixudes, toves i cobertes de pèls blancs que li donen suavitat. També són pilosos les tiges i els calzes. Les flors es disposen a l’extrem de les tiges en una inflorescència cimosa, en forma de cua d’escorpí, on les fulles insensiblement han esdevingut bràctees. Les flors tenen simetria radiada de nombre 5. Consten doncs d’un calze campaniforme acabat en 5 sèpals aguts i una corol·la blava o violeta en tub estret que sobtadament s’obre en 5 lòbuls o pètals arrodonits. A la maturitat, la corol·la sencera, després de virar a un to més porpra, es desprendrà. A l’interior del calze inflat es formen 4 mericarps.

L’escorça de l’arrel és de color vermell amb matís lila, tan intens que destenyeix al tocar-lo. És degut al colorant alcanina o ancusina, soluble en alcohol i olis però no en aigua, que s’utilitza per acolorir cremes i mantegues. El nom de gènere Alkanna prové de l’àrab i l’adjectiu específic tinctoria al·ludeix, evidentment, a aquesta propietat. El nom popular català de pota de colom indica que té a sota una arrel vermella, tal com sota les plomes els coloms tenen un parell de potes vermelles. El nom popular castellà “palomilla de tintes” reuneix les dues característiques.

La pota de colom és una planta sobretot del litoral que creix a la franja de rere duna, en terrenys sorrencs. S’endinsa també a l’interior per les valls fluvials aprofitant els sorrals de les zones d’inundació. La pota de colom es troba a la comarca de Bages només en aquests ambients arenosos de rius i rieres, però hi és molt rara perquè l’hàbitat adequat és molt poc extens i poc estable. Un rodal de pota de colom florida té un atractiu irresistible; posat al Bages, on la pota de colom no és una planta habitual, encara més.

[fotos Jordi Badia]