Pseudoclitocybe cf. expallens

Pseudoclitocybe expallens

Pseudoclitocybe cf. expallens és una entre les nombroses espècies de bolet agrupades als gèneres Clitocybe i Pseudoclitocybe, de la família Tricholomataceae, que en conjunt es reconeixen pel barret en forma d’embut i per les làmines poc o molt decurrents. En molts casos, una imatge no és suficient per assegurar-ne la identificació, cal recórrer a l’observació i mesura de les espores al microscopi. Probablement, els bolets de les imatges corresponen a Pseudoclitocybe expallens. L’opció alternativa que ens fa dubtar és P.cyathiformis, molt semblant, però normalment amb el peu més llarg i les vores del barret revolutes.

Pseudoclitocybe expallens té el barret i el peu concolors, d’un bru grisenc amb fibril·les blanques si el temps és sec. Aquest barret és còncau, de 5 cm de diàmetre com a màxim. Per sota, les làmines són d’un blanc brut, espaiades, bifurcades prop del marge i adnates o poc decurrents sobre el peu.

Les imatges són obtingudes entre els líquens i les molses del sotabosc ombrejat d’una pineda de pi blanc prop de la torre Lluvià, al terme de Manresa.

[fotos Pere Moraleja]