Pulmonària de fulla estreta

Pulmonaria longifolia

La pulmonària de fulla estreta (Pulmonaria longifolia) és una herba perenne de la família boraginàcies, pròpia de la vorada dels boscos humits de clima temperat. Fa una roseta de fulles lanceolades d’uns 15 cm de llarg, afuades de la punta, suament atenuades vers un pecíol ample, gruixudes, toves, piloses i amb la cara superior esquitxada de taques circulars blanques. Del centre de la roseta emergeix una tija, també pilosa, que porta un glomèrul d’una desena de flors. Aquestes flors s’obren progressivament, no pas totes a la vegada, un fet que queda remarcat de manera ben bonica pel canvi de color de la corol·la simpètala, d’un rosa o propra inicial al lila o violeta final. Aquesta corol·la és un tub obert en cinc pètals de marge arrodonit; per sota el calze és pilós com les fulles i la tija.

Les taques blanques de les fulles de la pulmonària han estimulat la interpretació fantasiosa. En aplicació de la teoria del signe, la pulmonària s’ha recomanat i utilitzat àmpliament pel tractament de les malalties i infeccions als pulmons perquè les taques blanques de les fulles s’han vist com alvèols pulmonars. La planta es coneix també amb el nom popular en català de llet de santa Maria, actualment en desús, perquè les taques blanques de les fulles havien de ser gotetes de llet de la mare de Déu.

La pulmonària de fulla estreta, a la comarca de Bages, es troba únicament a la part nord-est transferida al Moianès el 2015. La pulmonària de fulla ampla (Pulmonaria affinis) es diferencia per les fulles més amples, el·líptiques o ovades, sobtadament constretes al pecíol; no viu al Bages sinó més al nord.

[fotos Jordi Badia (1ª i 2ª) i Albert Pujolar (3ª)]