Pyrrhosoma nymphula

Pyrrhosoma nymphula

Pyrrhosoma nymphula és una libèl·lula del subordre Zygoptera que agrupa les libèl·lules més esveltes, les que en repòs mantenen les ales paral·leles o obliqües a l’abdomen llarg i fi.

Pyrrhosoma nymphula es reconeix pel seu color roig viu, sobretot als mascles. Els mascles són íntegrament rojos, incloent els ulls, llevat només d’unes franges negres als segments números 7, 8 i 9 al final de l’abdomen, les potes negres i una franja longitudinal groga al tòrax. Les femelles prescindeixen de les amples franges negres al final de l’abdomen, però incorporen cercles estrets negres i grocs al capdavall de cada segment abdominal, tot i que hi ha també femelles quasi completament vermelles o quasi completament negres. La imatge mostra un exemplar mascle.

Els mascles de Ceriagrion tenellum s’assemblen molt als de Pyrrhosoma nymphula, però no tenen les bandes negres al final de l’abdomen i les seves potes són vermelles. Els mascles de Platycnemis acutipennis també s’hi assemblen, però el seu color és vermell ataronjat, no vermell viu.

Pyrrhosoma nymphula és la primera espècie d’odonat a emergir com a adult a la primavera; es troba ja durant la segona quinzena d’abril. No és rar veure mascles de Pyrrhosoma nymphula explorant zones noves allunyades de l’aigua, però s’hi acostaran altra vegada per realitzar la còpula amb una femella.

Les larves de Pyrrhosoma nymphula es desenvolupen en aigües estancades amb vegetació.

[foto Jordi Badia]