Raglius confusus és una de les espècies de xinxa de la família Rhyparochromidae -que alguns autors rebaixen de categoria taxonòmica a subfamília dels Lygaeidae– que es reconeixen pel seu cos estret i ovalat i, sovint com és el cas de Raglius confusus, per la taca negra situada prop de la comissura claval a cada hemièlitre.
Raglius confusus té una longitud de 7-8 mm. La coloració combina el negre i l’ocre clar o beix, amb parell de taques negres ja esmentat als hemièlitres i dues taques negres més als angles distals del pronot, a tocar dels hemièlitres. La membrana és també negra amb una taca blanca al capdavall. Les antenes i les potes alternen trams negres i marrons, però com a mínim el primer artell de les antenes i els fèmurs de les potes són completament negres.
El patró de color de R.confusus és essencialment compartit amb dues espècies més del gènere que es troben també a Catalunya: R.alboacuminatus de mida més petita i R.pineti. Si s’observa al detall, la part clara de forma còncava del pronot arriba fins aproximadament la meitat dels costats a R.confusus, en canvi a R.pineti arriba fins al començament del pronot, a tocar del cap.
Raglius confusus és una espècie termòfila de distribució mediterrània. S’alimenta de llavors. Els adults hivernen sota pedres, en llocs calents i amagats.
[fotos Jordi Badia]