Ranuncle repent

Ranunculus repens

El ranuncle repent o botó d’or repent (Ranunculus repens) és una herba perenne pròpia dels mulladius de rierols i séquies. S’estén per mitjà de tiges reptants, de les quals neixen les tiges més aèries fins a mig metre d’alçada.
Les fulles basals són grans, amb el pecíol llarg i el limbe de color verd intens i forma pinnato-palmaticomposta, és a dir, fulles compostes pinnades amb els folíols, normalment tres, al seu torn amb lòbuls profunds palmats. Les flors són de simetria radiada d’uns 2-3 cm de diàmetre, enormement vistoses pel seu groc contundent. De fora endins tenen 5 pètals -a vegades algun més- amples deixant poc espai entre ells, nombrosos estams i al centre nombrosos carpels; totes aquestes peces florals són del mateix groc viu. Per sota hi ha 5 sèpals el·líptics, de color groc pàl·lid i amb alguns pèls llargs eriçats, molt més curts que els pètals i intercalats amb ells. A diferència d’altres espècies de Ranunculus, aquests sèpals es mantenen erectes ben a tocar dels pètals. Els fruits, tants com els carpels, seran petites núcules amb un apèndix corbat al capdamunt.

El ranuncle repent és una planta molt àmpliament distribuïda per les terres temperades i humides de l’hemisferi nord. A la comarca de Bages és més freqüent a la part nord-oriental que actualment pertany al Moianès. El ranuncle repent és una planta utilitzada també com a ornamental per la vistositat de la seva florida primaveral, apreciada als estanys i corrents d’aigua dels jardins.
Igual com els altres ranuncles, el ranuncle repent és una herba tòxica.

[fotos Jordi Badia]