Ravenell

Rapistrum rugosum subsp.rugosum

El ravenell (Rapistrum rugosum subsp.rugosum) és una herba anual de la família crucíferes que podria passar per una planta de colza (Brassica rapa subsp.oleifera) poc crescuda, però que s’identifica clarament a l’observar els fruits.

Assoleix poc més de mig metre d’alçada. Totes les parts verdes de la planta -tiges, fulles i fruits- són una mica híspides. Les fulles tenen mida decreixent de baix a dalt; les inferiors són grans i compostes de forma lirada variable i les superiors molt menors, simples i de contorn més o menys lobulat o sinuós atenuant-se cap a la base sense distinció entre limbe i pecíol. Les flors tenen 4 sèpals i 4 pètals, intercalats entre ells. Els sèpals són lanceolats d’uns 3-4 mm i d’un groc enfosquit, mentre que els pètals mesuren 6-8 mm i consten d’una ungla esblanqueïda llarga com els sèpals i d’un limbe oval de color groc lluent. El fruit (foto 2ª), de 10-12 mm en total, consta de 3 parts de longitud similar: a la base un segment cilíndric de superfície llisa, al centre un segment oval més rugós i més hirsut i al capdamunt un bec filiforme. El 1er i el 2on segment del fruit tenen, cadascun d’ells, una grana.

El ravenell és una herba arvense, freqüent al Bages a la primavera i començaments d’estiu. Es troba als camps cereals, sobretot si s’han deixat en guaret, i als marges i vores de camí.

[fotos Jordi Badia]