


La rosella morada (Roemeria hybrida) és, exactament com el seu nom popular indica, una rosella o pipiripip amb els pètals tan morats com la caputxa d’un penitent en una processó de Setmana Santa.
Igual que la rosella comuna (Papaver rhoeas), la rosella morada és una herba anual dels sembrats i guarets. La rosella morada surt al mes de maig. Fa tiges ramificades i piloses que arriben a 20-40 cm d’alçada, amb fulles de mida decreixent de baix a dalt, 1-2 vegades pinnatífides, més dividides les fulles més grans de baix que les petites de dalt, acabant sempre en segments oblongs o linears que porten una seta a la punta. A l’axil·la de les fulles caulinars neixen peduncles més llargs que la fulla corresponent i que culminen en una flor solitària. La flor té un calze format per 2 sèpals que cauen per dalt a l’obrir-se la poncella i mostrar els 4 pètals morats, de 2-3 cm cadascun. A l’interior de la flor hi ha nombrosos estams amb el filament quasi negre i les anteres de color blavís, i un ovari al centre. L’ovari fecundat es transforma en una càpsula llarga i erecta, de fins a 10 cm de longitud, de secció trígona i que s’obrirà per dalt en 3 valves; més semblant a la càpsula del cascall banyut (Glacium corniculatum) que no pas a la d’una rosella o pipiripip comú (Papaver rhoeas).
La rosella morada era una planta coneguda popularment i ben distribuïda per la comarca de Bages als anys 1910-12, quan Pius Font i Quer n’estudià la flora. Actualment és una planta molt rara i escassa al Bages a conseqüència de l’ús continuat durant dècades d’herbicides i de maquinària pesada per menar els camps de secà. El maig del 2025, hem retrobat i fotografiat la rosella morada en un camp de la zona de Grevalosa (Castellfollit del Boix).
[fotos Jordi Badia]