Serp blanca

Rhinechis scalaris

La serp blanca (Rhinechis scalaris [= Zamenis scalaris, Elaphe scalaris]) és un colúbrid freqüent al Bages que pot arribar a fer 150 cm de llarg. Quan és jove fa honor al seu nom específic i al nom popular en castellà culebra de escalera perquè mostra un dibuix amb forma d’escala al dors -a les imatges 2ª, 3ª i 4ª-, que es transforma en dues bandes longitudinals fosques quan és adulta -a la imatge 1ª-. Té el cap petit, arrodonit i poc diferenciat del coll, amb el musell una mica afilat.

Viu en ambients assolellats i no és estrany que s’enfili als arbres. Els adults s’alimenten de petits mamífers i d’ocells (especialment dels dels nius), mentre que els joves mengen llagostes i altres animals de mida similar. És un rèptil agressiu, que bufa de manera espectacular en sentir-se amenaçat, i és fàcil que mossegui amb violència si se l’intenta agafar.

Tradicionalment, a pagès, a la serp blanca se li han atribuït propietats medicinals, i se n’ha fet brou, oli i ungüent. Com altres ofidis, força serps blanques moren atropellades als camins i carreteres, ja que utilitzen l’asfalt per escalfar-se.

La seva àrea de distribució inclou Menorca, el sud-est de França i la península Ibèrica, amb l’excepció de la franja humida que va del País Basc a Galícia.

[fotos Florenci Vallès (1ª i 4ª), Montserrat Porta (2ª) i Just Serra (3ª)]