Serp llisa meridional

Coronella girondica

La serp llisa meridional o colobra llisa meridional (Coronella girondica), de la família colúbrids (fam.Colubridae), és una serp petita i esvelta, amb el cap petit i allargat. Rarament fa més de 80 cm de llarg i normalment no passa dels 50 cm (l’exemplar de les fotos té una longitud d’uns 40 cm). Té una coloració dorsal castanya, grisa o groguenca o, fins i tot, de tons rosats, amb un gran nombre de taques fosques al centre del dors. La línia negra del cap característica del gènere Coronella en aquesta espècie va d’un ull a l’altre per damunt del morro, formant una brida transversa, i continua de l’ull a la comissura labial i al costat del coll. La part posterior dorsal del cap presenta una marca fosca en forma de ferradura. La part ventral és de color groc vermellós, brunenca o grisa, amb taques més o menys quadrangulars disposades en dues fileres longitudinals, que formen un dibuix molt típic que identifica bé I’espècie. Els joves són molt semblants als de la serp o colobra llisa europea o septentrional (Coronella austriaca), que també és present a la comarca de Bages. Per diferenciar-los cal comparar la mida i la disposició de diverses escates del cap.

Apareix a les vorades de bosc, àrees embosquinades, zones rocoses, parets de pedra seca, bardisses…, en àrees relativament seques de baixa o de mitjana altitud. L’exemplar de les fotos va ser trobat el 8 d’abril de 2011 al pati d’un institut proper al regadiu de Manresa. D’hàbits més aviat crepusculars, és rarament observable de dia fora del seu refugi. No sol mostrar-se gaire agressiva quan se la manipula. S’alimenta principalment de sargantanes i dragons. En la reproducció és similar a la serp llisa europea; s’aparella a l’abril o al maig i presenta ovoviviparisme; les cries neixen, en nombre de sis a nou, a l’agost o al setembre, i mesuren, quan surten de l’ou, uns 11 cm de longitud. La seva hivernació pot durar des del principi de la tardor fins ben entrada la primavera, però aquest període és més curt a les localitats més càlides.

Ocupa el sud-oest d’Europa, des d’Àustria i Itàlia fins al sud de França i tota la península Ibèrica, i es troba també al nord-oest d’Africa, però no a les illes Balears. És present a les terres baixes i pot arribar a altituds moderades, fins a 1500 m. És més termòfila que la serp llisa europea, que és més pròpia de zones relativament humides. Aquesta, a Catalunya, es pot trobar fins als 1800 m d’altitud i no és present a la major part de l’oest i el sud del país, però sí que es troba al massís del Port.

[fotos Florenci Vallès]