Sírfid

Sphaerophoria scripta

Sphaerophoria scripta és un dípter de la família Syrphidae, una mosca disfressada de vespa que combina els colors negre i groc llimona.
Té el cos allargat, uns ulls molt grans que quasi no deixen lloc al cap per la cara i les curtes antenes grogues, el mesotòrax –el segon segment del tòrax, amb diferència el més gran dels tres i on s’insereixen les ales- fosc al dors i groc als laterals, el metatòrax –el tercer segment del tòrax que porta els balancins- groc, l’abdomen cilíndric de color negre amb 4 franges transversals grogues i les potes també grogues llevat dels seus extrems que són negres.
Hi ha un dimorfisme sexual clar. Els mascles –a les imatges 1ª i 2ª i l’exemplar de sota a la imatge de 3ª– tenen els ulls més grossos, tant que s’arriben a tocar pel centre del cap, i l’abdomen més llarg i cilíndric de manera que les ales no li arriben a l’extrem. Les femelles –l’exemplar de dalt a la imatge 3ª- tenen ulls també grans però separats i l’abdomen més curt i ovalat, de la mateixa longitud que les ales.

Els adults de Sphaerophoria scripta visiten les flors. Les larves, en canvi, s’alimenten de pugons.
Els adults es veuen d’abril a novembre.

Sphaerophoria scripta, a més de ser fotogènica, ha de ser abundosa arreu de la península ibèrica perquè, al 09.05.2020, n’hi havia 1769 imatges publicades a Biodiversidad Virtual.

[fotos Jordi Badia (1ª i 2ª) i Montserrat Porta (3ª)]