Synthymia fixa

Synthymia fixa

Synthymia fixa (= Noctua fixa) és una papallona de l’extensa família Noctuidae de la qual es calcula que, només a Europa, podrien existir unes 1000 espècies.

Synthymia fixa és relativament gran, de 35 – 40 mm d’envergadura alar. Tota ella és pilosa, sobretot al dors del tòrax i al cap on els pèls són marrons i al serrell de la vora de les ales. Es reconeix pel patró molt constant de bandes transversals de tons marró intens i marró clar, a vegades amb matís grisenc, que solquen l’anvers de les ales anteriors. Les ales posteriors que manté ocultes quan està en repòs tenen les àrees basal i discal d’un taronja viu, mentre que l’àrea marginal que més fàcilment es destapa manté el marró discret. El cap és petit i triangular; pels costats sobresurten els ulls verds, com si no hi cabessin. Les antenes, observades en detall, estan pigallades de blanc i negre.

Les erugues de Synthymia fixa són allargades i fusiformes, llises sense cap mena de pilositat i de color verd amb línies longitudinals contínues blanques o d’un verd molt pàl·lid. El seu cap també és petit. Les erugues s’alimenten de fulles del trèvol pudent (Psoralea bituminosa), una herba freqüent a la comarca de Bages.

[foto Esteve Roig]