Tèrmit

Reticulitermes lucifugus

Reticulitermes lucifugus és una de les dues espècies de tèrmits devoradors de fusta que viuen als Països Catalans. Forma colònies molt nombroses a les soques mortes i als troncs caiguts, i també als pals i a la fusta dels edificis, per la qual cosa pot ser perillós. Els edificis amb humitat elevada i poca ventilació interior són els que corren més risc de ser atacats per aquests insectes silenciosos que inicialment es van menjant la fusta sense fer malbé la seva superfície. La gran quantitat de fusta morta generada per incendis forestals al Bages va fer d’aquesta comarca un paradís per a aquests tèrmits.

Els individus de Reticulitermes lucifugus es diferencien en castes, on hi ha el rei i la reina fundadors de la colònia, els soldats i els obrers. Cada obrer mesura uns 5-6 mm de llarg. Obrers i soldats no tenen ulls, no els necessiten perquè sempre viuen en la foscor de l’interior de la fusta. En canvi sí que en tenen el rei i la reina, a més d’ales temporals per al seu vol nupcial i el posterior inici d’una colònia.

La imatge 1ª mostra un tronc ocupat i menjat per Reticulitermes lucifugus. La imatge 2ª mostra tres obrers i un soldat, que es reconeix de seguida pel seu cap allargat i per les mandíbules. A la imatge 3ª, un soldat.

[fotos Florenci Vallès]