Thysanoplusia orichalcea

Thysanoplusia orichalcea

Thysanoplusia orichalcea és una papallona de la família Noctuidae que crida l’atenció per la gran taca daurada, com si fos de pa d’or, al dors de les ales anteriors. La resta del cos és de tons variats de marró, amb els ulls d’un marró més intens.
En repòs adopta forma triangular observada des de dalt, amb ales disposades com les dues vessants d’una teulada i amb algunes crestes que sobresurten del carener si s’observa des d’un lateral.

L’eruga és de color verd amb línies longitudinals grogues i tubercles d’on neixen quetes blanques. S’alimenta d’herbes variades, tan conreades com espontànies; en particular menja fulles de la patatera i de la soja, a més de plantes d’altres famílies extenses com les umbel·líferes i les compostes.
La crisàlide que queda al sòl és negra.

Thysanoplusia orichalcea és originària d’Indonèsia, des d’on s’ha escampat pels cinc continents. A Nova Zelanda es considerada una plaga dels conreus. Ha arribat també al sud de França i a la península Ibèrica, incloent Catalunya i la comarca de Bages. Es troba preferentment en horts i jardins. Com d’altres papallones nocturnes, els adults són atrets per la llum.

[foto Montserrat Porta]