Tigre del plàtan

Corythucha ciliata

El tigre del plàtan (Corythucha ciliata) és una xinxa d’uns 3 mm de longitud de la particular família Tingidae; una xinxeta que clava l’estilet a les fulles del plàtan d’ombra (Platanus x hybrida) i en xucla la saba. Té aspecte apergaminat pel seu color marró clar i per les excrescències planes, transparents i solcades d’un reticle de venes al cap, als laterals del pronot i a les ales. Al centre de cada ala hi ha una taca circular de color marró fosc. El tigre del plàtan és bon volador, ajudat per les excrescències que el fan planar a l’aire com un estel. Les nimfes tenen el cos més petit i ovalat, sense excrescències ni ales, però amb quetes eriçades al voltant de l’abdomen. Les nimfes passen per 5 mudes abans de convertir-se en adults.

Tant les nimfes com els adults ataquen les fulles del plàtan o de d’altres arbres de fulles igualment tendres. Normalment aconsegueix poblacions altes que afecten tot un rodal de plàtans. El tigre del plàtan se situa al revers de les fulles i punxa directament als conductes de saba. El limbe de les fulles afectades s’esgrogueeix començant per la zona d’unió al pecíol i irradiant seguint els nervis. Al revers de les fulles, allà on pul·lula el tigre del plàtan, s’omple de gotes de melassa excretades pel propi tigre del plàtan que de seguida s’ennegreixen per l’acció de fongs. Les fulles més afectades cauen prematurament. A l’hivern, quan les fulles han caigut, el tigre del plàtan es refugia sota les làmines de l’escorça del plàtan.

El tigre del plàtan és originari d’Amèrica del Nord. A Catalunya es va detectar per primera vegada al 1979; de llavors ençà s’ha escampat esdevenint una plaga que afecta els plàtans dels carrers i places, i d’altres arbres caducifolis. Les imatges 1ª i 2ª són obtingudes en una moixera de guilla (Sorbus aucuparia) d’un jardí que ha importat el tigre dels plàtans del carrer.

[fotos Jordi Badia]