Tituboea biguttata

Tituboea biguttata

Tituboea biguttata (= Clytra biguttata) és un escarabat crisomèlid de cos allargat i arrodonit, en forma de píndola farmacèutica, d’uns 10 mm de longitud. Combina el color taronja als èlitres, al pronot de les femelles i a la base de les ales, amb el negre a l’abdomen, al pronot dels mascles, a l’escudet triangular, a les potes i a les antenes més enllà de la base. Cadascun dels èlitres té 3 o 4 punts circulars negres, 3 d’ells ben marcats i un 4rt menor i menys intens, en posició lateral, que pot faltar completament. El pronot taronja de les femelles també sol tenir 3 punts negres petits i poc marcats. La imatge mostra un exemplar femella a sobre d’una fulla de marxant (Amaranthus retroflexus).

La disposició dels punts sobre els èlitres distingeix Tituboea biguttata de Tituboea sexmaculata, l’altra espècie del gènere Tituboea observada també a la comarca de Bages.

Els adults de Tituboea biguttata s’alimenten de plantes.

Les formigues transporten els ous de Tituboea biguttata al formiguer, probablement enganyades pensant-se que són llavors. Les larves que neixen d’aquests ous s’envolten d’una cuirassa de fang i saliva que deixa fora només el cap per alimentar-se. Passa tota les fases de larva i de pupa dins del formiguer, del qual Tituboea biguttata emergeix en forma adulta.

[foto Jordi Badia]