Tortella tortuosa

Tortella tortuosa

Tortella tortuosa és una molsa acrocàrpica que creix sobre roques de natura calcària en ambients humits o ombrívols, sovint ocupant superfícies més enllà d’un coixinet. El seu port recorda al de la molsa d’estrelles (Tortula squarrosa), de la qual es diferencia ja a cop d’ull pels caulidis disposats més densos i desordenats i pels fil·lidis més llargs i estrets. En temps eixut, els fil·lidis es recargolen i perden verdor.

Els caulidis s’enlairen uns 2-5 cm; són verds a la meitat superior il·luminada i d’un marró rogenc a la meitat inferior oculta. Al seu volt creixen fil·lidis lanceolats o falciformes, estrets amb la punta molt acuminada, d’uns 6 mm de longitud per 0,6 mm d’amplada a la base i amb els marges ondulats. Si aquests fil·lidis s’observen a través d’una lupa o un microscopi es veu el seu nervi medial ample i de color verd clar que arriba fins a la punta i una àrea hialina i incolora a la base que arriba fins a 1/3 del fil·lidi formant una V amb el nervi medial a l’allargar-se més pels marges que no pas pel centre.

Tortella tortuosa és una espècie dioica. Els esporòfits no són habituals.

Tortella tortuosa té una distribució extensa per tot l’hemisferi nord i per part de l’hemisferi sud; és una espècie de molsa abundosa tant a Europa com a Amèrica del Nord.

[foto Jordi Badia]