Tórtora turca

Streptopelia decaocto

La tórtora turca (Streptopelia decaocto) és un colúmbid una mica més petit que un colom de carrer que és fàcil de distingir pel seu color gris suau matisat de castany vermellós i per la banda negra vorejada de blanc que els adults tenen al clatell.

A diferència de la tórtora (Streptopelia turtur), un ocell present al Bages que a Europa és migratori estival, la tórtora turca és totalment sedentària, i tan sols els individus joves fan desplaçaments per colonitzar localitats que normalment són properes al lloc on han nascut.

La tórtora turca va penetrar a Europa procedent d’Àsia a començament del segle XX i va arribar a la costa catalana a finals dels anys 1970 o a començament dels 1980. Des del litoral es va anar expandint fins a arribar al Bages.

Acostuma a viure prop dels humans i construeix el seu niu als arbres, habitualment a les coníferes. És un ocell que s’alimenta bàsicament de llavors i és força prolífic, ja que pot arribar a fer 4 postes de dos ous entre el març i l’octubre, però normalment en fa 2 o 3. La seva presència es nota molt perquè en vol fa un crit escandalós que podria representar-se com un ràpid ¡kuirr!

[fotos Florenci Vallès (1ª) i Jordi Badia (2ª, 3ª i 4ª)].