Tragopogon crocifolius

Tragopogon crocifolius

Tragopogon crocifolius és una herba perenne de la família compostes que, com les seves congèneres (T.dubius, T.porrifolius) destaca per l’esplendor del seu capítol solitari.

La planta fa mig metre d’alçada i té fulles linears, de només 2-3 mm d’amplada, amb nervis paral·lels, com de gramínia. El capítol està portat per un peduncle que, a diferència de les altres dues espècies esmentades, no s’infla quan el capítol madura. Les bràctees són llargues però sovint no tant com les de les de les altres dues espècies. I finalment les lígules de les flors de T.crocifolius solen ser vermelles amb franges a les puntes, més o més amples, de color groc; tot i que també poden ser íntegrament vermelles o violàcies. El combinat de colors dóna una elegància particular a T.crocifolius.

Històricament, les espècies del gènere Tragopogon s’han confós perquè el caràcter del peduncle inflat o no, discriminador entre T.crocifolius i T.porrifolius, és més clar a la maturitat, mentre que les mostres d’herbari i les fotos solen ser de la planta en flor. En qualsevol cas, T.crocifolius és present a la flora del Bages, en particular a l’àrea del Moianès, sense ser mai freqüent.

[fotos Marta Queralt López Salvans (1ª) i Jordi Badia (2ª)]