Trepadella borda

Onobrychis supina

La trepadella borda (Onobrychis supina) és una herba perenne de la família papilionàcies molt semblant a la trepadella (Onobrychis viciifolia) però de port menor, inferior a mig metre d’alçada, i flors menys acolorides.

La trepadella borda té fulles compostes imparipinnades amb 5-12 parells de folíols estrets, sèssils i amb pèls aplicats, més el folíol terminal de la mateixa mida que els laterals. Els peduncle florals surten de l’axil·la de les fulles enlairant-se com a mínim el doble de la longitud de la fulla corresponent. Al capdamunt porten un raïm allargat i dens de flors amb pedicel curt. Les flors mostren clarament la filiació de la trepadella borda a la família papilionàcies. El calze consta d’un tub curt i glabre i 5 dents piloses. La corol·la és de color rosa clar o amb un matís groguenc, sempre amb venes ressaltades de rosa intens i amb la carena o pètal inferior més curt que no pas l’estendard o pètal superior que sobresurt. Aquest caràcter diferencia bé la trepadella borda de la trepadella vera, les flors de la qual, a més dels color més intens, tenen la carena i l’estendard de la mateixa longitud. El llegum curt i espinós queda englobat dins del calze.

La trepadella borda es troba als prats eixuts i a les clarianes i marges del bosc. A la comarca de Bages és més comuna com més al nord.

[fotos Jordi Badia]