Trepó pulverulent, santjoans

Verbascum pulverulentum

El trepó pulverulent o santjoans (Verbascum pulverulentum) és una herba biennal, robusta, de fins al metre i mig d’alçada amb el port inconfusible dels trepons o candeleres (gèn.Verbascum, família escrofulariàcies).
Al primer any fa una roseta basal de fulles molt grans, amb pecíol curt i limbe oblong de fins a 30 cm de longitud les més grosses, grisenques a ambdues cares a l’estar cobertes d’un dens toment. Al segon any, del centre de la roseta neix una única tija vertical, amb fulles sèssils progressivament menors a mesura que s’enlairen. Les fulles arriben fins a uns dos terços de la tija; llavors la tija passa a ser una panícula, ramificada com un canelobre, plena de flors grogues de peduncle curtíssim. D’una sola bràctea neix un grup de flors atapeïdes. Les flors tenen un calze petit, una corol·la simpètala d’uns 2 cm de diàmetre constituïda per 5 lòbuls desiguals -els 2 superiors menors que els 3 inferiors-, 5 estams de color taronja amb un floc de pèls llargs i blancs al filament, i un ovari súper seguit d’un estil fi que a la maturitat romandrà a la punta de la càpsula i d’un estigma ovoide. Si es sacseja el canelobre, fàcilment cauen algunes flors.

El trepó pulverulent viu als camps abandonats i als erms nitròfils vora les cases de pagès, en llocs assolellats. A la comarca de Bages es troben altres espècies del gènere Verbascum (V.thapsus, V.sinuatum, V.boerhavii…) a més del trepó pulverulent, totes de port semblant i sovint als mateixos ambients. Cal posar atenció a la forma de les fulles per distingir-les; el trepó pulverulent es reconeix pel dens toment que cobreix tota la planta i que es desprèn fàcilment en borra quan es toca.

[fotos Jordi Badia]