Veçot

Vicia peregrina

El veçot (Vicia peregrina) és una herba anual enfiladissa de l’extens gènere Vicia de la família Papilionàcies que, a més de les faveres conreades al horts, comprèn nombroses espècies silvestres conegudes popularment com a veces o garlandes.

El veçot fa una mata poc densa amb tiges primes, estirades i ramificades de manera aparentment atzarosa, a vegades lleugerament llenyoses, que s’enfilarà més o menys depenent dels suports que trobi. Tota la planta és una mica pilosa. Les fulles són pinnaticompostes amb estípules petites a la base, 3-7 parells de folíols ben encarats i distants entre ells i un circell terminal no gaire llarg, però ramificat. Els folíols són molt estrets, d’uns 2 cm de longitud per 2-4 mm d’amplada, lleugerament plegats com una barca, amb costats paral·lels i acabats en un escot amb tres minúscules puntes, una a cada vèrtex i una al centre. Les flors són grans, solitàries a l’axil·la de la fulla corresponent i amb peduncle curt. La flor supera 1 cm en totes tres dimensions. Es tracta d’una flor amb la morfologia característica de les papilionàcies i color violaci, en la qual destaca l’estendard o pètal superior pel seu color més intens i per ser bilobat. El llegum amb diverses granes a l’interior creixerà fins a uns 4 cm de longitud i acabarà pèndul i de color marró.

El veçot es troba a la primavera a les vores de camins, als marges i als camps, en ambients de secà. A la comarca de Bages, Vicia peregrina és una de les espècies espontànies freqüents del gènere.

[fotos Jordi Badia]