Vern

Alnus glutinosa

El vern (Alnus glutinosa) és un arbre caducifoli propi dels sòls més humits, que a la comarca de Bages queda restringit a ran d’aigua dels rius més grans, tret d’exemplars plantats. El vern pertany a la família Betulàcies, com el bedoll i l’avellaner.

Les fulles del vern tenen un limbe amplament arrodonit o lleugerament ovat d’uns 6-7 cm de diàmetre amb els nervis secundaris paral·lels, el marge doblement dentat, la base en forma de tascó i la punta típicament escotada. Aquestes fulles són enganxoses i d’un verd intens per ambdues cares durant la primavera i l’estiu. El pecíol mesura d’1 a 2 cm. La disposició de les fulles a les branques és alterna.

A l’acabament de l’hivern i als inicis de primavera, abans de la brotada de les fulles noves, el vern floreix amb aments masculins i femenins separats. Els aments masculins són llargs d’uns 6-7 cm i pènduls, semblants als de l’avellaner, constituïts per esquames o bràctees rogenques que protegeixen els estams situats a la cara interna. Un cop acomplerta la funció de dispersió del pol·len, els aments masculins acaben per caure. Els aments femenins són més curts, erectes i arrodonits, d’uns 15-25 mm de longitud, i inicialment verds. També consten de bràctees que, en aquest cas, protegeixen els pistils. En conjunt s’assemblen a petites pinyes. Al madurar, les bràctees s’enfosqueixen i obren per alliberar les llavors. Aquestes pinyetes resten seques, fosques i llenyoses als branquillons durant tot l’hivern, i no és estrany que coincideixen amb els aments verds de la nova temporada.

El vern aconsegueix un port alt i cònic de fins a 20 metres, mitjançant un tronc dret. La fusta del vern és tova i poc apreciada. El vern té una gran capacitat de rebrotada que li permet sobreviure a les destrosses causades per riuades.

A la comarca de Bages, el vern és un arbre abundós a les ribes del Llobregat des de la resclosa dels Manresans en amunt. Només apareix esporàdicament més avall del Llobregat, i en coneixem encara una localitat al seu afluent Calders. El vern no forma part del bosc de ribera dels trams mitjà i final del riu Cardener, però just penetra al Bages per l’extrem nord-oest de Cardona.

A la foto 1ª, un vern (Alnus glutinosa) en port hivernal en plena florida ran del riu. A la foto 4ª, el detall dels aments femenins llenyosos de la temporada anterior com pinyetes seques, i dels llargs aments masculins pènduls i dels aments femenins petits i de color granat de la temporada present. A les fotos 5ª i 6ª, les fulles enganxoses i escotades, a ple estiu.

[fotos Florenci Vallès (1ª, 2ª, 3ª, 4ª i 5ª) i Marta Queralt López Salvans (6ª)]