Vespa asiàtica

Vespa velutina

La vespa asiàtica (Vespa velutina) és una vespa tan gran com la vespa terrera o carnissera (Vespa crabro), la més gran de les vespes autòctones a Europa. Tota ella és de color negre, exceptuant el quart segment abdominal ataronjat i les potes que, de la meitat en avall, són de color groc. La varietat nigritorax, però, té l’abdomen completament negre. Com a la resta de vespes, hi ha diferències morfològiques entre el reina que mesura 3,5 cm, les obreres d’uns 2,5 cm i els mascles o vagarros.

El cicle vital i el comportament de la vespa asiàtica són paral·lels als de la vespa terrera, amb les diferències que l’asiàtica és més agressiva i que captura abelles de la mel quan surten del rusc per alimentar les larves pròpies. Aquest capteniment les fa especialment perjudicials per a les abelles –que realitzen a la natura i als conreus una tasca pol·linitzadora essencial- i per a la producció de mel.

La reina fundadora desperta de l’estat de diapausa hivernal al mes de març i comença la construcció d’un niu provisional esfèric, de 4 a 5 cm de diàmetre, fet de material vegetal mastegat i ensalivat, on pon uns quants ous, cadascun a la seva cel·la, dels quals sortiran les obreres fundadores. Aquestes fundadores iniciaran la construcció d’un altre niu esfèric que podrà atènyer 80 cm de diàmetre i allotjar una colònia de més de mil individus. El niu colonial té una o més entrades circulars a mitja alçada, mai per sota com als niu de vespa terrera. Aquest niu colonial pot establir-se al mateix lloc que el provisional o en un altre més ben situat, sovint a la part alta de la capçada d’un pi o protegit en un forat d’un mur, d’una roca o d’un tronc. Si es molesta la colònia, en surten un quants individus a defensar-la; primer es queden a l’exterior del niu en actitud vigilant i, si l’amenaça persisteix, ataquen i claven a l’intrús el fibló abdominal. La picada de vespa asiàtica és dolorosa com la de la vespa terrera. A la tardor neixen noves reines i mascles que es separen en grups per emprendre els respectius vols nupcials. A l’entrada d’hivern, els mascles i les obreres moren i el niu queda abandonat. El niu ja no s’utilitzarà més. Queden només les reines fecundades que passen l’hivern en diapausa per, a la primavera següent, fundar noves colònies.

La vespa asiàtica és una espècie invasora que va arribar a Europa pel port de Marsella l’any 2004. Les abelles asiàtiques combaten col·lectivament la vespa asiàtica quan s’acosta al seu rusc envoltant-la d’un eixam dens; l’aleteig de tantes abelles juntes arriba a provocar la mort de la vespa per calor i asfíxia. Però les abelles de la mel europees no coneixen ni practiquen aquesta estratègia, amb la qual cosa moren capturades d’una en una per la vespa asiàtica. Per ara, l’actuació més eficaç per frenar l’expansió de la vespa asiàtica consisteix en destruir les colònies mitjançant la injecció d’insecticida als nius, una feina certament arriscada.
D’acord amb el patró d’expansió, cal esperar que la vespa asiàtica aconsegueixi instal·lar-se al Bages, arribant des del nord-est.

El niu colonial de la imatge 1ª, el primer del qual tenim constància al territori del Bages i el Moianès que abasta aquest web de natura, ha estat fotografiat el setembre de 2018 en un talús a l’interior d’una pineda del terme de Calders. Poc després del descobriment, aquesta colònia de vespa asiàtica fou eliminada i el niu retirat per Agents Rurals.
La imatge 2ª correspon a un niu encara petit trobat el maig del 2021 a l’interior d’una casa habitada a Santpedor.
El niu de la imatge 3ª va ser fotografiat el segon dia de l’any 2022 en un plàtan del Parc del Cardener, prop del Pont Nou, a la mateixa ciutat de Manresa.
La imatge 4ª és d’un individu ofegat en un safareig a Camps (Fonollosa) i la 5ª d’un altre exemplar que rondava pel mateix indret, el novembre de 2021.
Les imatges 6ª i 7ª són obtingudes a Les Brucaredes (Sant Fruitós de Bages), l’octubre del 2021. Queda clar que al 2021 la vespa asiàtica s’ha estès ja per la comarca de Bages.

En cas d’observar un niu de vespa asiàtica, cal prendre nota precisa de la seva localització i informar-ne als Agents Rurals (DARP oficina comarcal – Prudenci Comellas 6, Manresa – 938724224 – abages.daam@gencat.cat.

[fotos Just Serra (1ª), Júlia Badia (2ª), Florenci Vallès (3ª, 6ª i 7ª), Esteve Badia (4ª), Aina Sallés (5ª) i Jordi Badia (8ª i 9ª)]