Vicia pannonica

Vicia pannonica subsp.striata

Vicia pannonica subsp.striata (= V.p. subsp.purpurascens) és una espècie de veça silvestre, és a dir una herba anual enfiladissa del gènere Vicia, de la família papilionàcies.

Assoleix poc més de mig metre d’alçada mitjançant tiges verdes, estriades i anguloses als punts d’inserció de les fulles. Les fulles són compostes pinnades amb el raquis ample i 5-10 parells de folíols de 10-15 mm de longitud, forma oblonga, mucronats i de mida decreixent des de la base a l’àpex de la fulla d’on surt un circell. Tota la planta té pilositat llarga, aplicada i clara que li dona matís argentat. Les flors surten en grups de 2 o 3 d’un peduncle curt que les deixa pèndules a les axil·les de les fulles. Aquestes flors són grans i llargues, amb una corol·la de fins a 2 cm de color granat amb matís morat i amb les venes remarcades a la cara interna de l’estendard o pètal superior. La cara externa de l’estendard és pilosa, tot i que el calze ho és molt més. El llegum mesura 2-3 cm de longitud; és ample i amb la superfície coberta de pilositat aplicada com la de les fulles però de color esgrogueït.

Floreix al mes de maig, quan comença a fer calor.

Vicia pannonica subsp.striata és una herba segetal, pròpia dels camps de cereals i dels seus marges. És també una bona planta farratgera. A l’Europa de l’est es cultiven varietats de Vicia pannonica, tal com a Catalunya es cultiva la veça (Vicia sativa subsp.sativa). L’adjectiu pannonica prové de Panònia, el nom de l’antiga regió de l’imperi romà esdevinguda l’oest d’Hongria on tradicionalment es cultiva aquesta herba farratgera.

Vicia pannonica subsp.striata és una planta poc comuna a les comarques del Bages i el Moianès. L’hem observat a Moià.

[fotos Jordi Badia]