Vinya del Tibet

Fallopia baldschuanica (= Polygonum aubertii)

La vinya del Tibet (Fallopia baldschuanica [= Polygonum aubertii, P.baldschuanicum Bilderdykia aubertii, B.baldschuanica]) és una liana de la família poligonàcies originària d’Àsia, plantada per embellir tanques o murs i subespontània a marges de camins, bardisses humides i vores de rius.

De la part llenyosa surten tiges volubles, llises, sovint rogenques i sobretot molt flexibles que s’entortolliguen i ramifiquen repetidament per ocupar de manera densa i compacta l’espai disponible. Les fulles són caduques, es disposen esparses, tenen pecíol d’uns 3 cm i limbe cordat de fins a 10×6 cm amb marges ondulats.

A la segona meitat de l’any, la vinya del Tibet floreix abundosament. Les flors surten en panícules axil·lars o terminals tan nombroses que, vist el poblament de vinya del Tibet de lluny, el blanc de les flors tapa el verd de les fulles. Cadascuna de les flors té unes minúscules bràctees rogenques a la base del pedicel curt i articulat, un periant blanc amb matís verd composat per 3 tèpals externs alats i decurrents fins al punt d’articulació del pedicel i 2 tèpals interns, 8 estams, 3 estils soldats i 3 estigmes. Els tèpals externs es mantindran com ales al fruit, donant-li a vegades un to rosat.

La vinya del Tibet creix de manera portentosa mercès a les tiges com cables que grimpen per pèrgoles i estructures dels jardins. Aquesta virtut als jardins esdevé capacitat invasora fora d’ells. Al Bages, la vinya del Tibet creix subespontània a les valls principals del Llobregat i el Cardener; n’hi ha bons poblaments a la riba dreta del Cardener a Manresa prop de l’estació i a la del Llobregat a Monistrol de Montserrat.

[fotos Jordi Badia]