Xanthogramma pedisequum

Xanthogramma pedisequum

Xanthogramma pedisequum és una mosca de la família dels sírfids que combina els colors groc llimona i negre imitant una vespa. És un cas del mimetisme batesià que només l’evolució per selecció natural pot explicar. El groc es distribueix al cap però no als ulls ni a les antenes, en una franja longitudinal a cada costat del pronot (el primer segment del tòrax, el més gran), al metanot (el tercer segment del tòrax, el més petit), als balancins, en 4 franges transversals a l’abdomen que queden interrompudes al centre, al primer i al segon parell de potes i només als fèmurs dels tercer parell.
El cos mesura al voltant d’1 cm de longitud. A més dels colors, imita també la vespa per la lluïssor del cos. Les ales són allargades i de color gris. En repòs, les ales queden esteses quasi en perpendicular al cos.
Els mascles -a la imatge- tenen ulls que arriben a tocar-se entre ells a la part superior del cap; en canvi, els ulls de les femelles es mantenen separats.

Les larves viuen en formiguers on sembla que s’alimenten de l’excreció ensucrada dels pugons que les formigues atenen. Els adults es veuen durant la primavera i l’estiu sobre flors i fulles.

L’espècie propera X.marginale es diferencia perquè té les franges grogues que travessen l’abdomen contínues.

[foto Jordi Badia]