Xinxa assassina

Peirates stridulus

Peirates stridulus és una xinxa que pertany a la família Reduviidae, la de les xinxes conegudes com a xinxes assassines perquè capturen i devoren altres insectes. Anuncia el seu mal geni amb colors aposemàtics negre i vermell totxo ben contrastats. Mesura uns 12 mm de longitud. Té el cap, el pronot, les potes i les antenes de color negre, a més dels 4 parells de taques negres arrenglerades al dors, la major de les quals sobre la membrana alar. La resta dels hemièlitres i la vora de l’abdomen són de color vermell totxo. El pronot té un solc semicircular molt marcat i identificatiu del gènere.

Peirates stridulus és un animal molt actiu que es mou ràpidament entre el pedruscall i la fullaraca perseguint tota cuca vivent.

A Catalunya també es troba P.hybridus, l’espècie bessona de P.stridulus. P.stridulus sembla ser la més comuna a Catalunya. P.stridulus té el parell de taques negres de la mesocòria –el 2on parell començant per la part davantera- relativament curtes en comparació a P.hybridus, però no sempre es pot discriminar amb certesa entre les dues espècies sense recórrer a d’altes caràcters encara menys visibles.

Segons la bibliografia, i d’aquí l’adjectiu específic stridulus, P.stridulus i altres Reduviidae poden estridular al fregar peces bucals. L’estridulació serviria per amenaçar i foragitar possibles depredadors. En qualsevol cas, no seria una estridulació potent i continuada com la de les cigales, del mateix ordre hemípters, que l’aconsegueixen mitjançant la vibració d’unes membranes abdominals anomenades timbals.

[foto Montserrat Porta i Jordi Badia]