Carpocoris cf. fuscispinus és un pentatòmid, una xinxa de forma similar al bernat pudent, freqüent però poques vegades identificat degut a que combina a dosis variables el to verdós del bernat pudent (Nezara viridula) amb l’ataronjat, vermellós o brunenc del seu congènere Carpocoris mediterraneus.
Carpocoris cf. fuscispinus mesura uns 12 mm quan és adult. El pronot és ample amb els extrems sortits i angulosos. El to verdós sol dominar al pronot i a l’escutel, mentre que el rogenc es fa veure més als laterals, però amb variabilitat i possibles taques fosques. Les úniques regularitats de coloració són les antenes negres, les potes taronja o groc, els vèrtexs del pronot foscos i les ales d’un to gris fosc. Tota la part superior del cos està puntejada.
La imatge 5ª mostra una nimfa de darrer estadi.
Carpocoris purpureipennis s’assembla moltíssim a Carpocoris fuscispinus; a simple vista es diferencien únicament per la forma de la taca negra als angles del pronot que sol seguir més avall en C.fuscispinus i en la forma de les espatlles, més plana a C.fuscispinus i més còncava a C.purpureipennis. Esperem haver encertat en la determinació dels exemplars de les imatges.
Carpocoris cf. fuscispinus és polífag; s’alimenta de la saba que xupa amb la seva picada de plantes sobretot de la família compostes, però també de crucíferes, papilionàcies, gramínies, umbel·líferes o d’altres. Se’l troba a la primavera i a l’estiu als herbassars i prats, una mica per tot arreu. Pot perjudicar plantes conreades.
[fotos Jordi Badia]