Xinxa

Carpocoris purpureipennis

Carpocoris purpureipennis és un pentatòmid, una xinxa de forma similar al bernat pudent, freqüent però poques vegades identificat degut a que combina a dosis variables el to verdós del bernat pudent (Nezara viridula) amb l’ataronjat, vermellós o brunenc del seu congènere Carpocoris mediterraneus.

C. purpureipennis mesura uns 12 mm quan és adult. El pronot és ample amb els extrems sortits i angulosos. El to verdós sol dominar al pronot i a l’escutel, mentre que el rogenc es fa veure més als laterals, però amb variabilitat i possibles taques fosques. Les úniques regularitats de coloració són les antenes negres, les potes taronja o groc, els vèrtexs del pronot foscos i les ales d’un to gris fosc. Tota la part superior del cos està puntejada.

C. purpureipennis és polífag; s’alimenta de la saba que xupa amb la seva picada de plantes sobretot de la família compostes, però també de crucíferes, papilionàcies, gramínies, umbel·líferes o d’altres. Se’l troba a la primavera i a l’estiu als herbassars i prats, una mica per tot arreu. Pot perjudicar plantes conreades.

[foto Jordi Badia]