Zilla doidia

Zilla diodia

Zilla diodia és una aranya petita, d’uns 4-5 mm de longitud les femelles i menys els mascles, de la família Araneidae, de les que elaboren les típiques teranyines disposades en vertical i subjectades a branquillons d’arbusts, amb nombrosos radis enllaçats per una espiral que delimita cel·les en forma de trapezi.

Zilla diodia combina el color d’ivori amb el marró clar i el marró fosc. El prosoma és petit, difícil d’observar quan el retrau sota de l’opistosoma globós, relativament més gran i més llarg que ample. Al dors de l’opistosoma es distingeix una sèrie de 3 dibuixos de color marró fosc ressaltats per marges d’ivori. Del davant al darrera, primer hi ha una taca marró, de forma triangular o simulant un parell d’ales, envoltada per una ampla franja d’ivori, segueixen un parell de taques rectangulars simètriques igualment marró fosc però amb la vora clara més estreta, i finalment un dibuix en forma de fulla de roure o de gerra, aparentment originat per la fusió de taques com les del dibuix del mig. Les potes són fosques amb anells estrets clars i estan reforçades per espines eriçades.

Zilla diodia sol estar-se al centre de la seva teranyina, a l’espera d’alguna presa. Viu una mica per tot arreu, també en parcs i jardins d’àrees humanitzades.

L’exemplar de les imatges correspon a una femella.

[fotos Jordi Badia]