Calcària nummulítica

La calcària nummulítica és el tipus de roca calcària constituïda per una acumulació d’esquelets o conquilles fòssils de nummulits, de natura calcària, fermament adherits per una matriu de ciment igualment calcari. La calcària nummulítica és molt característica de l’època de l’Eocè, al període Terciari.

Cal mirar de prop la calcària nummulítica. S’aprecien molt bé els fòssils de nummulits en forma de llentia. Especialment bells es veuen els nummulits tallats diametralment que mostren la delicada estructura de creixement en cel·les geomètriques separades per envans. Els nummulits (Nummulites sp.(†)) eren protozous del grup dels Foraminífers –és a dir éssers unicel·lulars- que van proliferar als mars eocènics, però que més tard es van extingir. Els nummulits secreten un esquelet extern de carbonat càlcic –com coralls i mol·luscs- en forma de llentia normalment de 5-8 mm de diàmetre, però hi ha individus de 25 o 30 mm que s’interpreten com una alternança de generacions al seu cicle vital. Vivien al plàncton marí. Al morir, el seu esquelet es dipositava al fons marí. De l’acumulació de quantitats prodigioses d’esquelets de nummulits i de la posterior cimentació s’han originat estrats potents de calcària nummulítica, el millor i més abundós cas a la Terra de roca sedimentària organogènica, originada pels éssers vius. Tota la calcària nummulítica pot definir-se com una lumaquel·la, una roca constituïda per fòssils. La calcària nummulítica tallada i polida mostra la delicada orfebreria interior dels nummulits. A més de ser el component principal de les calcàries nummulítiques, els nummulits es poden trobar solts, alliberats per l’erosió de calcàries nummulítiques poc cimentades.

Els estrats de calcària nummulítica són útils per correlacionar columnes estratigràfiques d’indrets diferents que incloguin Eocè marí. A la comarca de Bages, els nummulits i els estrats de calcària nummulítica van ser estudiats pel geòleg Valentí Masachs.

La roca coneguda comercialment com a calcària de Sant Vicenç de Castellet, molt apreciada a la construcció tant per la seva resistència com per la seva bellesa, és calcària nummulítica. La capa de sostre de les parets de Tavertet, a Osona, és feta de calcària nummulítica. Tornant al Bages, el pont natural de roca de les Arnaules està constituït per calcària nummulítica. La imatge 1ª és obtinguda d’un aflorament de roca a Manresa, prop del Pont Vell; la imatge 2ª d’una de les pedres que formen el portal de l’institut d’ensenyament secundari Lluís de Peguera, també a Manresa.

[fotos Jordi Badia]

  • Vegeu l’article “Pedres milionàries“, de Jordi Badia.
  • Vegeu Operculina, un altre gènere de Foraminífers contingut a les calcàries nummulítiques.