El te de bosc (Cruciata glabra [= Galium vernum]) és una herba perenne de només un pam d’alçada que llueix un port elegant de geometria regular. Pertany a la família rubiàcies, la que pren el nom de la popular rogeta (Rubia peregrina).
Les fulles del te de bosc es disposen en verticils de 4 a una distància constant de la tija; són àmpliament el·líptiques, sense pecíol i agudes de la punta, amb tres nervis paral·lels. Únicament al volt de les fulles hi ha pèls dirigits enfora que contradiuen el seu adjectiu específic glabra. Aquestes fulles queden disposades en creu, perpendiculars a la tija, en verticils superposats, no pas alternats. La distància dels entrenusos sol ser inferior a la longitud de les fulles.
A la primavera, als verticils foliars neixen també les petites flors. Habitualment, a cada verticil surten 4 peduncles que s’intercalen amb les fulles i es ramifiquen per portar 2 o 3 flors. Les flors tenen una corol·la en tub de color groc verdós que s’obre en 4 lòbuls o pètals, igualment en creu.
El te de bosc pot ser abundós a les pinedes de pi roig i a les clarianes de les rouredes, sobretot al sector del Moianès.
Molt semblant al te de bosc (Cruciata glabra) és la creuera (Cruciata laevipes [= Galium cruciata]). El nom popular de creuera les confon. La creuera (Cruciata laevipes) es diferencia per la pilositat patent a les tiges, a les fulles i als pedicels florals, i per la distància dels entrenusos més llarga, normalment més que la longitud de les fulles. C.laevipes viu en sòls més nitrogenats que C.glabra.
[fotos Jordi Badia]