L’abellera de la Passió (Ophrys sphegodes ssp.passionis [= O.passionis, O.sphegodes ssp.garganica]) és una de les abelleres més freqüents al Bages, sobretot a l’entorn de Manresa. Es reconeix pel seu label arrodonit, enter o lleugerament trilobat, de 9 a 14 mm de llargada, de color bru porpra fosc i sovint acabat en un petit apèndix groc. El label freqüentment presenta dues banyes o geps poc desenvolupats prop de la seva base i està vorejat per una pilositat que és més notable a la part exterior de les banyes.
Floreix des de mitjan març fins a principi de maig, amb un màxim que sol coincidir amb la Setmana Santa, d’aquí el seu nom d’O.passionis.
La foto 8ª mostra un grup excepcionalment nombrós i dens d’abelleres de la Passió. A la resta de les imatges, una mostra de la variabilitat de les flors.
Les orquidàcies o orquídies són herbes que es caracteritzen per tenir unes llavors minúscules, les flors amb l’extrem de les estructures femenines soldades amb les masculines i amb un dels tres pètals (el label) generalment molt diferenciat, i també perquè generalment els grans de pol·len es presenten aglomerats en dues masses voluminoses anomenades pol·linis.
Les abelleres són orquídies del gènere Ophrys, que és principalment mediterrani. Es troba des de les Canàries fins al mar Caspi i des del Nord d’Àfrica fins a Escandinàvia. Les abelleres viuen sobretot en indrets assolellats amb sòls calcaris. El Bages destaca per l’abundància d’espècies d’aquest gènere, que és notable pel seu original sistema de pol·linització. Aquest procés el duen a terme, en gairebé totes les espècies d’abellera, petites abelles mascle de diferents espècies que transporten els pol·linis de flor en flor atrets per un reclam de tipus sexual. Aquest reclam és olfactiu i també visual, perquè el gran pètal bellament acolorit anomenat label imita l’olor i el color o la forma de la femella del pol·linitzador específic. Els pol·linis s’adhereixen al cos dels mascles estafats mentre intenten desesperadament copular amb les falses femelles. Així l’insecte podrà després pol·linitzar altres flors en intentar copular amb elles.
[fotos Jordi Badia (1ª, 2ª, 3ª, 4ª, 5ª i 8ª), Xavier Adot (6ª) i Pere Moraleja (7ª)]
- Vegeu l’article Abelleres, de Jordi Badia.
- Flora del Bages – Herbari de Pius Font i Quer.