Trepó ploraner

Verbascum sinuatum

El trepó ploraner (Verbascum sinuatum) és una herba biennal que al primer any mostra només una roseta de fulles ran de terra, però que al segon any esdevé una herba robusta del voltant d’un metre d’alçada, molt ramificada i amb l’aspecte característic dels trepons o bleneres (gèn. Verbascum).
El trepó ploraner és tot ell grisenc per un cobriment de pèls estellats, notable però no tan exagerat com el del trepó pulverulent (Verbascum pulverulentum).
El trepó ploraner té dues menes de fulles. Les fulles basals (fotos 5ª i 6ª), a les quals es refereix l’adjectiu específic sinuatum i que apareixen verdes al primer any, són oblongues, llargues d’uns 20-30 cm, amb el marge crenat, i sinuoses o ondulades. En canvi, les fulles caulinars que surten al segon any tenen un contorn amplament ovat o triangular, són molt més curtes, sèssils i amb el marge gairebé enter (foto 7ª). Tant les unes com les altres són gruixudes i flonges, sovint tacades de groc.
La tija es ramifica des de ben avall, convertint-se en una gran panícula de flors. Les flors són abundoses, però no tan denses com en d’altres espècies de Verbascum, ni s’obren totes a la vegada. Cada flor té un peduncle curtíssim, un calze pilós amb 5 sèpals estrets, una corol·la groga constituïda per 5 pètals grocs desiguals i soldats per la base, 5 estams idèntics entre ells amb el filament poblat de pèls violacis eriçats i un pistil. El fruit és una càpsula.

El nom català de trepó ploraner deriva del fet que si es colpeja una de les espigues, després paulatinament li van caient les flors, com si fossin llàgrimes.

El trepó ploraner creix en prats secs, a les cunetes i a les esquerdes de paviments o als forats o de l’asfalt. Té distribució mediterrània. A la comarca de Bages és una planta freqüent que es fa veure a ple estiu.

[fotos Jordi Badia (1ª, 2ª, 3ª, 4ª, 5ª, 6ª i 7ª) i Pere Moraleja 8ª i 9ª)]