El runam Nou de Cardona, setembre del 2024

La restauració per part d’Ercros SA dels terrenys que havia ocupat el runam Nou de Cardona s’ha estroncat, no avança; l’àrea es manté terrosa i nua tal com es va deixar la primavera del 2021, pendent encara de la revegetació.

Les condicions edàfiques que han quedat al terreny prèviament ocupat pel runam Nou són molt dolentes. Encertadament, el terreny s’ha esgraonat per contenir l’erosió. Però en aquest terreny no hi ha sòl, ni natural ni tan sols un intent de tecnosòl mitjançant l’aportació de materials externs que supleixi l’absència de sòl natural i permeti a les plantes iniciar-ne la colonització. A la superfície del terreny han quedat les argiles, margues i pedres sorrenques originals del substrat geològic, remogudes, triturades i posteriorment sobreposades. No hi ha la consistència adequada, i menys encara l’estructura, la matèria orgànica i la fertilitat d’un sòl perquè les plantes puguin arrelar-hi. El pendent dificulta el manteniment de qualsevol sòl incipient. A més, cal afegir la salinitat que es manté a les parts més baixes del terreny. Per si les dificultats no fossin prou, la perllongada sequera d’aquests anys no ha ajudat gens a la revegetació.

L’estat actual de l’àrea del runam Nou de Cardona, amb la terra dolenta i nua exposada, és molt vulnerable a l’erosió per pluges intenses. Cal impulsar la revegetació amb la millora de les condicions edàfiques i la hidrosembra, sobretot als pendents entre les feixes de drenatge de l’aigua; sinó tota l’àrea esdevindrà aviat un gran xaragall d’erosió.

[foto Jordi Badia]