El pantà de La Llosa del Cavall gairebé buit

Les imatges del dia 12.03.2023 del pantà de La Llosa del Cavall (Solsonès), al riu Cardener, il·lustren la gravetat de la situació de falta de pluges a la Catalunya Central que es perllonga des del gener del 2021. L’embassament està al 26%; conté 20,8 hm3 d’aigua quan la seva capacitat total és de 80 hm3. El gran pantà de La Llosa del Cavall és ben representatiu de la situació general de manca d’aigua perquè la mitjana global de les reserves d’aigua als embassaments de les conques internes de Catalunya aquell dia era també del 26%. Tampoc hi ha neu a les muntanyes de la capçalera. La situació al pantà de La Baells (Berguedà), al riu Llobregat, és similar.

A finals d’hivern caldria esperar pantans amb reserves d’aigua altes i que la fosa de la neu els acabés d’omplir del tot. Però la realitat és exactament la contrària: molt poca aigua i encara menys neu.

La poca aigua als pantans es tradueix en cabals escassos avall de les preses als rius Cardener i Llobregat, als seus trams mitjans quan travessen la comarca de Bages. Fonts i rieres s’han assecat. La vegetació fa anys que pateix la sequera. L’agricultura i la ramaderia són els sectors econòmics més perjudicats per la falta persistent de pluges. La Generalitat imposa les inevitables restriccions d’ús de l’aigua.

[fotos Jordi Badia]