Xinxa

Alydus calcaratus

Alydus calcaratus és una discreta xinxa que pertany a la família dels alídids (Alydidae), d’una mida d’entre 10 a 12,5 mm de longitud. El cos és allargat, estret, bastant aplanat i de color marró grisenc o negre en línies generals, per la qual cosa és fàcil de confondre’l amb Camptopus lateralis. Les diferències més notables entre ambdues espècies es troben a les potes posteriors, on A.calcaratus té els fèmurs bastant eixamplats i les tíbies corbades. El cap de la xinxa és tan ample com el pronot i els ulls són globosos i separats de la base del cap. Les antenes són tetràmeres, llargues, de coloració fosca però amb una petita banda més clara a la base dels segments, el darrer del quals és corb. El pronot té els angles posteriors arrodonits. La part dorsal de l’abdomen és en gran part de color vermell ataronjat, detall que només és visible si l’insecte està en vol, mentre que el lateral de l’abdomen, l’anomenat connexiu, presenta una alternaça de bandes clares i fosques.

Les larves s’assemblen a les formigues, són mirmecomorfes i, depenent de la seva edat, s’assemblen molt a les formigues dels gèneres Lasius o Formica. Segons algunes fonts, les larves viuen dins dels formiguers, però la informació sobre el seu estil de vida és encara incerta.

Tant els adults com les larves d’A.calcaratus són fitòfagues i succionen les llavors madures de fabàcies que troben caigudes al sòl, com ara llavors de Trifolium o d’Onobrychis, però també s’han trobat adults damunt del panical (Eryngium campestre). Tanmateix, també s’ha observat que s’alimenten de carronya i femta de vertebrats.

Els adults d’A.calcaratus apareixen entre els mesos de juliol i novembre, en terrenys oberts amb coberta vegetal herbàcia, normalment entre els 500 i els 1.500 m d’altitud. L’espècie té una distribució Paleàrtica i a la península ibèrica es troba a la meitat septentrional.

[foto Xavier Adot]