Vespa de la sorra (Bembix oculata)

Bembix oculata

Bembix oculata és una vespa de la sorra de la família Crabonidae que s’identifica pel seu patró de colors groc i negre a l’abdomen, tan típics de les vespes.

Els mascles arriben als 20 mm de longitud, en canvi les femelles només a uns 16 mm. El cap és negre amb un parell d’ulls esfèrics, prominents i de color verd olivaci. El color negre predomina també al tòrax, amb petites marques grogues només als laterals i cap al final. L’abdomen té forma cònica i està acolorit amb franges transversals sinuoses negres i grogues. Al 3er segment abdominal, la sinuositat de la part posterior de franja negra s’exagera formant un parell de taques negres al dors que en el cas dels mascles queden contigües a la franja i en el de les femelles separades com un parell d’ocels negres als quals fa referència l’adjectiu específic oculata. La imatge mostra una femella. Les antenes són negres i relativament curtes, al contrari de les potes grogues i llargues. Els tarsos de les potes de les femelles porten una pinta d’espines, molt més desenvolupada al 1er parell de potes, per contribuir a l’excavació. Aquestes espines falten a les potes dels mascles.

Bembix oculata viu solitària. Els adults es veuen sobretot als mesos d’agost i setembre a les flors o als talussos assolellats vora camins forestals i fets de terra fàcil d’engrunar. En aquests talussos o als terres sorrencs, les femelles excaven nius i hi dipositen un ou a cadascun. Després cacen dípters com la mosca domèstica, que paralitzen i porten al niu. No tapen el niu i se’n desentenen, sinó que, quan la larva ha nascut, segueixen caçant i portant-li dípters per alimentar-la.

Una espècie similar és Bembix rostrata, les femelles de la qual no tenen els ocels negres pintats a l’abdomen.

[foto Jordi Badia]