El roure del Giol

El roure del Giol és un arbre monumental de Catalunya que es troba al davant de l’església de Santa Coloma Sasserra, al municipi de Castellcir, comarca del Moianès. Ell és un roure martinenc (Quercus pubescens) de mides molt considerables – tronc de 4,70 metres de perímetre, alçada d’uns 20 metres, i una capçada més ampla que alta d’uns 20 metres més de diàmetre-, de port equilibrat, i que té l’encert de ser a l’era comunal entre el mas del Giol, la rectoria i l’església. Un mur de pedra seca al seu voltant, d’1 metre d’alçada i forma circular amb una obertura d’entrada, l’encercla, el realça i el protegeix de vehicles i vandalismes.

Si es comparen les fotos actuals del roure del Giol amb fotos d’anys anteriors, es comprova que la seva capçada és, a la tardor del 2023, força més esclarissada a conseqüència de la llarga secada al Moianès dels anys 2021, 2022, 2023 i ves a saber fins quan durarà. El roure del Giol, igual que la immensa majoria d’arbres de la comarca del Moianès, agrairia una sèrie d’anys seguits amb pluviositat igual o superior a l’esperada.

Prop del roure hi ha una placa que indica la seva catalogació com a arbre monumental de Catalunya amb la referència 41.055.01, i un plafó que presenta el llogaret de Santa Coloma Sasserra.

[fotos Jordi Badia]